LILIANA SAVU

Panel - Gestiune Colectiva

LILIANA SAVU

Panel - Gestiune Colectiva

CREDIDAM (Asociația Română pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți) este o asociaţie non-profit înfiinţată în 1996. Scopul asociaţiei este de a colecta şi repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, bani proveniţi din difuzarea operelor lor de către posturile radio şi TV, operatorii de cablu, cinematografe, hoteluri, restaurante, discoteci, organizatori de evenimente.

Desemnată prin lege organizaţie de gestiune colectivă, asociaţia numără în prezent peste 13.700 de membri: actori, balerini, muzicieni din toate genurile (pop, folk, rock, muzică populară sau muzică clasică).

CREDIDAM este singura asociaţie de gestiune colectivă din România afiliată internaţional prin AEPO – ARTIS (Asociația Organizaţiilor Europene ale Artiştilor Interpreți), SCAPR (Consiliul Societăților pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreți) şi VRDB (Baza de Date Virtuală a Înregistrărilor).

De asemenea, CREDIDAM este si singurul organism de gestiune colectivă pentru drepturile artiștilor interpreți din România care are relații cu organisme similare din străinătate, având încheiate 37 de acorduri bilaterale operaționale cu țări precum: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, SUA, Spania, Marea Britanie, Franța, Olanda etc.

În cei 21 de ani de activitate, din 1991 și până în 2017, CREDIDAM a plătit artiștilor români și străini, în total, o sumă de aproximativ 67 milioane euro și a achitat impozite și taxe către stat de circa 29 milioane euro.

Astăzi, CREDIDAM se află într-o continuă expansiune, asociația fiind prezentă pe piața românească și internațională, cu reușite privind creșterea constantă a numărului membrilor și sumelor colectate de la utilizatori, repartizate mai departe către artiștii interpreți și executanți.